گوشت مرغ از نیازهای اساسی مردم به شمار میرود و تنظیم بازار آن در تمام روزهای سال ضرورتی اجتنابناپذیر است، اما فراز و نشیب نرخهای غیرواقعی این محصول در دههای اخیر تنشی در سبد خرید خانوارها به همراه داشته است. اما با تداوم شیوع کرونا در کشور، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات خوراک دام و طیور با افزایش بیحد و حصر نرخ نهادهها و خطر کاهش تولیدات با ورشکستگی صنعت مرغداری، رکوردزنی و عرضه نرخهای غیرواقعی این محصول به حدی بود که در ماههای گذشته برخی فروشگاهها اصفهان آن را با قیمت ۴۰ هزار تومان هم در هر کیلو توزیع کردند.
مدتهاست گرانی گریبانگیر بازار مرغ شده و این کالای پروتئینی از سفره و سبد خوراک خانوادههای بیبضاعت و متوسط جامعه حذف شده و باوجود تمام تمهیدات در نظر گرفته شده قیمت این منبع تأمین پروتئین کاهش قابل توجهی نیافته است.
مرغ از محوریترین محصولات در سبد غذایی بخش قابل توجهی از خانوارهای ایرانی بوده است، اما از نخستین روزهای آغاز اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها تاکنون بهدلیل عدم پیشبینی آینده قیمت و وضعیت صنعت مرغداری بسیاری از مرغداران ضررهای جبرانناپدیزی را متقبل شدند و بهای این کالای پروتینی با تنشهای ناشی از عرضه و تقاضای بازار، نوسانات دلار، دستهای دلالان از ثبات برخوردار نبوده، هر روز و ساعت دستخوش فرازونشیبهای ناباروانه بوده است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: هیچ نگرانی برای تأمین و عرضه مرغ در اصفهان دومین استان تولیدکننده گوشت سفید وجود ندارد.
حسین ایراندوست با بیان اینکه طی بهمن ماه ۵ میلیون و ۷۵۰ هزار قطعه جوجهریزی در استان داشتهایم، اظهار داشت: برای برنامهریزی افزایش تقاضا شب عید، در دی هم ۹ میلیون و ۶۳۰ هزار قطعه جوجهریزی شد و مازاد تولید به سایر استانها صادر شده است.
او افزود: استان اصفهان با یکهزار و ۸۵۰ واحد مرغداری گوشتی با ظرفیت ۳۶.۵ میلیون قطعه در هر دوره با تولید سالانه ۲۰۵ هزار تن طیور، رتبه نخست در ظرفیت تولید و رتبه دوم تولید گوشت مرغ را در کشور به خود اختصاص داده است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان پیرامون اینکه براساس برآوردها افزایش تقاضا دلیل رشد قیمت مرغ بوده است، بیان کرد: در فصول سرد سال مصارف مرغ افزایش مییابد، اما قیمت مصوب برای مصرفکننده در اصفهان کمتر از دیگر استانها است.
او در پاسخ به اینکه نقش سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان بر نظارت قیمت کالاها در بازار چگونه اجرایی میشود، گفت: دخالت و کنترل ما بر عمدهفروشیهای تخممرغ و مرغ است و خردهفروشیها بازار مستقیما زیرنظر سازمان صمت در استان قرار دارد.
ایراندوست پیرامون اینکه برخی از مرغداریها گلایهمندند که فقط ۳۰ درصد نهادههای دولتی را میتوانند تامین کنند و مابقی را باید از بازار آزاد با نرخهای بالا برای فعالیت واحدهای خود تهیه کنند، افزود: این مسئله برای فصول بهار امسال بوده است و اکنون طی ماههای اخیر نهادههای سویا و ذرت واحدهای تخمگذار از ابتدای مهر ماه و مرغداریهای گوشتی از اوایل آبان تامین کردیم.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان درباره اینکه با راهاندازی سامانه "رهتاب" مرغداریهای استان باید مرغ تولیدی خود را با تحویل به کشتارگاهها در سامانه ثبت کنند، بیان کرد: این سامانه به تازگی در استان با نظارت تنظیم بازار استان اصفهان راهاندازی شده تا میزان تولید مرغ زنده، گوشتی، تخممرغ در آن براساس مصارف داخلی ثبت و نظارت شود، چرا که حوزه داخلی ما استانی است و نمیتوانیم کشوری مدیریت کنیم.
او اضافه کرد: راهاندازی این سامانه برای راستیآزمایی تولیدات مرغداریها در قبال نهادههای دریافتی، میزان تولید و تحویل گوشت است و همچنین دفاع از حقوق مرغدار که در فرازونشیب بازار، این تصور پیش نیاید که مرغدار با وجود دریافت نهاده دولتی مرغی تولید نکرده است.
ایراندوست پیرامون اینکه بهرهمندی از سامانه رهتاب با هدف کنترل قیمت مرغ انجام شده تا این کالا با قیمت مناسب به دست مصرف کننده برسد، گفت: براساس مصوبات کشوری هر استان با رشد ۱۰ درصد قیمتها میتواند بازار را مدیریت کند که بر طبق کمیته مرغ استان اصفهان بهای این کالا به نحوی تنظیم شده برای مرغداریها و مصرفکننده به صرفه باشد.
او با بیان اینکه تغییر قیمتها فقط توسط ستاد تنظیم کشوری تصویب و اعلام میشود و ما به هیچ عنوان اجازه تغییر قیمتها نداریم، گفت: هنگام افزایش نرخ کالاها در سطح کلان، نمیتوانیم در استان جزیرهای اقدام و مدیریت کنیم چرا که مرغداران در فروش مرغ و تخممرغ تولید خود در داخل و خارج استان مختار هستند.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با بیان اینکه بیش از ۵۳۰ هزار تن مرغ در یک ماه اخیر در استان تولید شده است، افزود: براساس تولیدات اگر نیاز بازار داخلی استان تامین باشد مرغ تولیدی به دیگر استانها هم صادر خواهد شد و اکنون هیچ نگرانی برای تامین و عرضه مرغ در استان اصفهان نداریم.
دبیر انجمن مرغداران گوشتی اصفهان گفت: با توزیع مرغ دولتی تنها ۲۰ درصد آن به دست مصرفکننده واقعی میرسد و مابقی در مکانهای دیگری عرضه میشود.
بهرام پاکزاد پیرامون اینکه بدون شک پشت پرده توزیع مرغ دو نرخی در بازار فساد است و مسئولان هرساله همان آزمون و خطا را تکرار میکنند، اظهار داشت: برای ثبات بازار و جلوگیری از رانت بهای مرغ باید تک نرخی باشد، اما این اشتباهی است که مسئولان طی یکسال دو تا سه مرتبه بدون نتایج مثبتی اجرایی میکنند.
او پیرامون اینکه عرضه مرغ دولتی برای واحدهای تولید مرغداری تا چه میزانی ضرر و زیان ایجاد میکند، افزود: در زمان توزیع مرغ دولتی با نرخ ارزانتر تحت هر عنوانی به زور مرغ تولیدی مرغدار را میگیرند، اما آیا این کالا به دست مصرف کننده واقعی خودش میرسد؟ خیر!
دبیر انجمن مرغداران گوشتی اصفهان دلیل اصلی مشکل مرغ در کشور را نوسانات قیمتی اعلام کرد و گفت: نبود مدیریت تولید فراز و فرود قیمتها را تشدید میکند، زیرا تشکلهای مرغداری اختیارات لازم را ندارند که تولیدات را مدیریت کنند.
او با اشاره به نوسانات قیمت مرغ با سلب اختیار از مرغداری ها، بیان کرد: با نبود اختیارات لازم برای تشکلهای مرغداری نمیتوانیم به هیچعنوان بر تولید و حتی کنترل قیمتها مدیریت داشته باشیم، اما کسی در زمینه عدم اختیارات مرغداریها پاسخگو نیست.
پاکزاد درباره اینکه هزینههای تولید از ابتدای امسال به طور چشمگیری افزایش داشته و عرضه و تقاضا هم بالاست، اظهار داشت: متاسفانه طی دو ماه گذشته مرغ به قیمت واقعی خود نرسیده و مرغدار به طور متوسط کیلویی ۲ هزار تومان با ضرر محصولات را عرضه کرده و در این شرایط اکنون بهای مرغ زنده درب مرغداریها ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان است که قیمت بالایی هم نیست.
او درباره اینکه تامین ذرت با بهای ۶ هزار تومان و سویا ۱۲ تا ۱۳ هزار تومان هزینههای واحدهای تولیدی را بسیار افزایش داشته است، افزود: به دلیل نوسانات قیمتی در تولید مرغ و نهادهها و دیگر معضلات اکنون نیمی از مرغداریهای استان اصفهان ورشکسته شدهاند.
پاکزاد در پاسخ به اینکه طی ماههای گذشته مسئولان مربوطه از تامین ۱۰۰ درصد نهاده به واحدهای تولیدی مرغهای گوشتی خبر دادهاند، اظهار داشت: متاسفانه در حال حاضر برای هر جوجه تنها ۴ کیلوگرم نهاده تحویل مرغدار میشود، که با این میزان نهاده وزن مرغ بیشتر از ۲ کیلو نمیشود و واحدهای تولیدی برای وزنگیری مرغها مجبور به تامین ۱.۵ کیلوگرم دان با ۳ برابر قیمت از بازار آزاد است.
او افزود: بازار مرغ فقط در دست دولت نیست، ستاد تنظیم بازار و ۱۴ ارگان و نهاد تصمیمگیریها را اجرایی میکنند.
منبع: تسنیم